Doğu Karadeniz Tedirgin! Ayı Popülasyonu Giderek Artıyor

Doğu Karadeniz bölgesinde 4 ilde yaban hayatı envanter çalışması yapıldı. Yapılan çalışma sonucunda sayıları önceki yıllara oranla artış olduğu belirlenen Ayılar indikleri yerleşim yerindeki bölge Sakinleri için tehlike oluşturmaya başladı. Yerleşim yerlerinde önlerine çıkan kişilere saldıran tarım ürünlerine zarar veren Arı kovanlarını yok eder Ayılar bölge halkını Tedirgin ediyor. Bölge Sakinleri Gümüşhane'de çobana saldıran Trabzon'da büyük başları telef eden Rize'de kovanlara zarar veren ayılardan şikayetçi ve yetkililerin önlem almasını bekliyor.

Doğu Karadeniz Tedirgin! Ayı Popülasyonu Giderek Artıyor
Doğu Karadeniz Tedirgin! Ayı Popülasyonu Giderek Artıyor melek eren

Doğa koruma ve milli parklar Bölge Müdürlüğü ekipleri Trabzon Rize Artvin ve Giresun'da yaban hayatı envanter belirleme çalışması yaptı. Sahada çalışma yapan teknik ekipler yaban hayatının olduğu sulak alanlar sarp kayalıklar ile ormanları gözlemledi. Yapılan çalışma sonucunda Çengel boynuzlu dağ keçisi ayağı çakal Tilki ve domuz türlerinde yaklaşık yüzde 10'luk bir artış olduğu gözlendi. Özellikle ayı popülasyonunda Doğu Karadeniz İllerinde artış olduğu saptanırken yapılan araştırma sonucu ve Doğu Karadeniz'de son zamanlarda artan ayı saldırıları Bölge sakinlerini de Tedirgin etti. Ayıların önceki yıllara göre sayılarının arttığını envanter çalışmaları sonucunda belirlenirken yerleşim yerlerine indikleri büyük ve küçükbaş hayvanlar ile tarım ürünlerine zarar verdikleri belirlendi.

YAYLACILARDAN ÖNLEM

Havaların soğuması ve kışın gelmesiyle birlikte Yayla evlerini bırakarak köylere inenler ayılara karşı önlem almak için Yayla evlerinin kapılarını tahta çıktı. Son olarak Gümüşhane'de bir çobana saldıran Trabzon'da büyükbaş hayvanları telef eden Rize'de ise arı kovanlarına zarar veren ayılardan bölge halkı son derece şikayetçi.

'AYILAR AVLATILMALI'

konu hakkında konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi yaban hayatı ekolojisi ve yönetimi bölümü öğretim görevlisi Profesör Doktor Şağdan Başkaya, Ayı popülasyonunun giderek arttığını ve önlem alınmaması durumunda ciddi zararlara karşı karşıya kalacağını belirterek, "'İnsan yiyen ayılar' diye de bir nesil geliyor. Ayı bütün bulunduğu ülkelerde avlanan bir hayvandır. Fakat ülkemizde insanları yese dahi kamuoyunda vurulsun ya da vurulmasın, diye çok ciddi tartışmalar var" diyerek, ayıların avlatılması gerektiğini söyledi.

 

doğu karadeniz ayı popülasyonu araştırma
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama