Teknolojiye ayak uyduramayan dünya markası olsa ne yazar

İlk mobil telefondan bugüne neler değişti, en büyük markalar neden can çekişiyor ? Yeni marka telefonlar neden bu kadar hızlı büyüdü ?

Teknolojiye ayak uyduramayan dünya markası olsa ne yazar
Teknolojiye ayak uyduramayan dünya markası olsa ne yazar Fatma Nur

Popüler Mobil Telefon Markalarının Zaman İçindeki Konumları

Telefonun yaygın bir icat haline geldiği andan itibaren birçok telefon üreticisi kendi markalarına ait telefonu piyasaya sunuyor ve yeni özellikler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Ancak içlerinden bazıları popülerliği kazanıp lider konuma yükselmeyi başarıyor.

Bir dönem Nokia ürettiği telefonlarla herkesin gözdesi ve piyasada sarsılmaz bir liderliğe sahipti. Teknoloji ilerledi ve akıllı telefonlar devri başladığında Nokia büyük bir hata yaparak Android işletim sistemini kullanmadı böylece piyasadaki rakiplerine yenik düştü.

2010 yılında Nokia CEO'sunun Symbian mobil işletim sisteminin fişini çekmesiyle beraber Nokia‘nın tek başına piyasada kurduğu hakimiyet sarsıldı. Tabi ki Nokia sarsılan bu hakimiyeti yeniden sağlamak için bir yıl sonra 2011'in sonunda ilk Windows Mobil işletim sistemli Nokia serisini çıkarttı. Ancak bu ekili bir çözüm olmadı. Piyasadaki rakiplerinden Samsung başta olmak üzere Symbian'ın gitmesiyle ortaya çıkan fırsatı iyi değerlendirip Androidle çılgınca doldurmuştu ve böylece Nokia akıllı telefon piyasasında kendine yer bulamadı.

Nokia dışında aynı devrin popüler isimleri olan Sony ve Ericsson’da yaptıkları ortaklıkla bir zamanlar dünya çapında bir üne kavuştu. Ancak bu ortaklıkta çok uzun sürmedi 2012 yılında Sony'nin Ericsson'un hisselerini de satın almasıyla son buldu. 

Başka bir mobil üretici markası olan HTC’de akıllı telefon piyasasına çok başarılı bir giriş yapmadı. Ancak O2 operatörü için telefon üreterek işine başlayan HTC, aynı operatör için çıkardığı XDA modeliyle şu araların en popüler Android geliştiricileri platformu XDA-Developers'ın adına ilham kaynağı oldu. Bu başarının ardından firma kendi markasıyla da ürettiği ürünleri piyasaya sürme kararı aldı. Kısa sürede yüksek standartlara sahip cihazları ile tanınmayı başardı. Günümüzde ise çok sıkıntı çeken mobil departmanı öncelikle bir parça halinde Google tarafından satın alındı, şimdiler de firma sanal gerçeklik teknolojileri geliştirerek kendi sonunun gelmesini engellemeye çalışıyor.

 

 

nokia htc apple iphone
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama