Hava Kirliliği Kalp Krizi Riskini Arttırır Mı?

Kalp krizi, damarlardaki döküntülerin ve yağların birikmesi ile koroner damarların tıkanarak, kalp üzerindeki elektirksel aktivitenin bozulması ile ortaya çıkan bir durumdur.

Hava Kirliliği Kalp Krizi Riskini Arttırır Mı?
Hava Kirliliği Kalp Krizi Riskini Arttırır Mı? İpek Köse

Kalp krizi riskini arttıran faktörlerden biri hava kirliliğidir. Kirli hava içerisinde büyük oranda karbonmonoksit, az miktarda azot dioksit ve kükürt dioksit bulunmaktadır.

KALP KRİZİ VE HAVA KİRLİLİĞİ

Hava kirliliğinin asıl nedenlerinden biri çarpık kentleşmedir. Fabrika bacalarından çıkan zehirli gazların havaya karışması, sanayileşme ve kömür tüketimi sonucu ortaya çıkan gazların havaya karışması sonucu, havadaki oksijen miktarında büyük oranda düşüş yaşanır. Her bir nefes alışta oksijen ile beraber havada bulunan azot ve karbondioksit ile diğer gazlarda solunur. Bu oksijenin yakıcı özelliğinin ortadan kalkmasını sağlar. Alınan oksijenin yeterli miktarı kullanılarak geriye kalanlar dışarıya nefes verme yoluyla atılır.
Hava kirliliği sonucunda alınması gereken oksijen miktarı düştüğünden, alınan oksijenin tamamı vücutta kullanılır. Dışarı atılan oksijen olmaz. Bunun sonucunda, sertbest gazlar olarak geri atılan karbondioksit ve azot ile diğer gazlar sürekli olarak havada artış gösterir. Çarpık ketleşme durumunda, havayı temizleyen fotosentez işleminin daha az olması nedeniyle havadaki oksijen miktarı gün geçtikçe düşerek, zaman içerisinde vücut için gerekli oksijenin alınamamasına ve bunun sonucunda nefes darlığına sebep olur. Yeterli oksijen alınamaması durumu, hücresel düzeyde enerji üretmek için kullanılan oksijenin yetesizliğinden enerji üretiminin azalmasına ve hücresel çapta kitlesel ölüme sebep olmaktadır. Diğer hücreleri etkilediği gibi, vücudun en çok oksijen tüketen organlarından biri olan kalp kasında da hücresel boyutta harabiyetler meydana gelir. Bu harabiyetler zaman içerisinde artarak, kalp kasının görevini yeterince yerine getirememesi ve halsizlik, uyuşma hissi gibi belirtilere sebep olur.
Hücrelerdeki etkilenme, kan damarları içerisinde bulunan kan hücrelerinin de etkilenmesine ve ölümüne yol açar. Zaman içerisinde birikmeye yol açan bu durum nedeniyle, koroner damarlarda tıkanıklık yada daralma gelişebilir. Buna bağlı olarakta kalp krizi riski artar.

kalp krizi hava kirliliği son dakika sağlık
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama