Ani Sporcu Ölümlerine Dikkat!

Ani Sporcu Ölümlerine Dikkat!

Ani Sporcu Ölümlerine Dikkat!
Ani Sporcu Ölümlerine Dikkat!
Sporcularda özellikle aletle spor yaparken oluşan ölüm riski Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doçent Dr. Doksöz, bu konuda ölüm risklerini önlemek için sık sık sağlık taramaları yapılması gerektiğini söyledi. Sağlık taramasının öneminden bahsederken özellikle aletle spor yapanlarda risk oranının daha yüksek olduğunu bildirdi.

SPORCU ÖYKÜSÜNÜN ÖNEMİ

Doçent Dr. Doksöz, Ani ölüm riski taşıyanların belirlenmesindeki bir diğer önemli şeyin de sporcuların öykülerindeki çarpıntı, üfürüm, ailede 50 yaş altı ani ölüm olup olmadığı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, ritim bozukluğu veya kalp hastalığı olup olmamasının önemine de dikkat çekti.

ANİ ÖLÜM SEBEPLERİ

Doç. Dr. Doksöz, ani ölüm nedenlerini de ritim bozukluğuna yol açan nedenler ve ritim bozukluğuna yol açmayan nedenler olarak iki kısıma ayırdı. Doğumsal kalp hastalıkları, kalp kadının kalın olması, marfan sendromu, kalp kası iltihabı (miyokardit), dilate kardiyomiyopati ( kalp kasının gevşek olması ) gibi hastalıklar aritmik olmayan nedenlerden iken, brugada sendromu, kısa QT sendromu, uzun QT sendromu, aritmojenik sağ ventrikül displazisi, katekolaminerjik polimorfik ventrikuler taşikardi, wolf- parkinson- white sendromu gibi hastalıklar da ani ölüme sebebiyet veren ritim bozukluklarıdır. Ritim bozukluklarının Ekg bulgularında tipik bir grafik çizelgesi vardır. Kalıtımsal hastalığı olup olamayanların belirlenmesi için mutlaka aile öyküsü araştırılmalıdır. Ölümlerin yaklaşık olarak %25'i spor esnasında gerçekleşmektedir. 1-13 yaş arası ölümlerde %19'u kalp kökenlidir. Bu oranın 14-21 yaşları arasında %30'lara çıktığı görülmektedir. Bu nedenle özellikle atletlerde mutlaka sağlık taraması yapılması gerekmektedir.

 
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama