Kanserden Koruyan Besinler Nelerdir?

Kanserden Koruyan Besinler Nelerdir?

Prof. Dr. Atila Tanyeli’den kanser hastalarına ve kanserden korunmak isteyenlere önemli uyarılar geldi. İşte kansere karşı mutlaka kullanmanız gereken besinler. Sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da kanser riski bulunuyor. Dünya genelinde her yıl kanseri yakalanan yüzü aşkın çocuk bulunuyor. Çocuklarda görülen kanserin en büyük handikapı ise sessizce ilerlemesi ve son aylarda belirti göstermesi.

Sağlık Haberleri - 2018-10-12 14:39:42

Kanser kendini iştahsızlık hızlı kilo kaybı vücutta morluklar renkte solukluk eklem ağrıları ve bir anda bilirim çoğalan bedellerle gösterirken kanserden korunmanın yanı sıra tedavi sürecinde de doğru ve sağlıklı beslenmek çok önemli. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Atila Tanyeli, hem Kanser nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflamış hastalara hem de kanserden korunmak için ailelere önemli tavsiyeler verdi.

BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

Çocukluk çağı kanserleri genellikle genetik faktörler çevresel etkiler ve enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Erken tanı ve Etkin yöntemlerle tedavi bu tür konserlerde oldukça önemli. Bir takım kanser etmenleri kişinin kendi kontrolünde olmasa da bazı önlemlerle kanser kontrol altına alınabiliyor. Kansere karşı savaş açmak da en önemli basamak ise beslenme oluyor. Yapılan araştırmalara göre kanserin ortaya çıkışı ve gelişiminde yanlış beslenme alışkanlıkları yüzde 35 etkin rol oynuyor. Uzmanlar da bu nedenle mutlaka sebze meyvelerin mevsiminde tüketilmesini ve mümkünse doğal ve organik gıdalarla beslenilmesini öneriyor.

BU GIDALARI SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN

Uzmanlar sofranızdan eksik etmemeniz gereken gıdaları şu şekilde sıraladı;
Turpgiller: Vücutta sülforafan gibi bileşenlere dönüşen turpgiller tüketilmesi durumunda anti kanserojen etki gösterirler.
Sarımsak:  doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsak bu özelliği nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanın akışkanlığını sağlayarak kolesterolü düşürür.
Domates: Bedensel ve zihinsel yaşlanmayı yavaşlatan domates aynı zamanda kanserden koruyucu etkiye sahip. Domates c vitamini bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ispanak: Yüksek tansiyona Kalp hastalıklarına ve kansere karşı oldukça etkili bir sebzedir.
Lahana: güçlü bir antioksidan lahana vücutta biriken Zehirli maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olur.
Brokoli: Bol miktarda vitamini içeren brokoli kansere karşı korur. Özellikle brokoli içerisinde yer alan C vitamini ve Beta karoten kansere karşı savaş açar.
Kayısı: Dokulara ve hücrelere zarar veren molekülleri ortadan kaldıran kayısı kansere karşı koruyucudur.
Havuç: Yapılan araştırmalar sonucunda Beta karoten C vitamini bakımından zengin olan Havucun tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığı ortaya çıkmıştır.
Tahıllar: Potasyum B vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olan Mısır buğday yulaf gibi tahıllarda kansere karşı korur.

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER