Gripten Korunmak İçin Yoğurt ve Kefir Tüketin

Gripten Korunmak İçin Yoğurt ve Kefir Tüketin

Yavaş yavaş kış aylarına doğru ilerlerken grip ve soğuk algınlığı da kapımızı çalmaya başladı. Gribe karşı bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nilşah Y. Karakurt anlattı. Grip ve soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı Karakurt'un önerisi ise yoğurt ve kefir oldu.

Sağlık Haberleri - 2018-10-07 19:34:26

Bugünlerde yavaş yavaş Soğuk havayı ve kışı hissetmeye başladık. Bazen bünyemiz, mevsim değişikliğinin getirdiği adaptasyonu sağlayamayabiliyor ve bu da hastalıklara davetiye çıkarıyor. Eğer bağışıklık sisteminiz güçlü değilse ve size Kalkan olmuyorsa hasta olmanız kaçınılmaz. Mevsim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan grip ve nezleden korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Bunun en önemli yolu da sağlıklı beslenmeden geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nilşah Y. Karakurt bağışıklık sistemini güçlendirecek önerilerde bulundu.

GRİBE KARŞI TÜKETİLMESİ GEREKEN GIDALAR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nilşah Y. Karakurt, Kış ayları yaklaşırken bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemli olduğuna dikkat Çekerek, "Eğer sık sık hasta oluyorsanız bitki çayları ile barışmanın vakti gelmiş demektir. Ihlamur, adaçayı, zencefil çayı ve kuşburnu çaylarına kupanızda sık sık yer açın C vitamininin bağışıklık ögelerini arttırdığı ve virüs aktivitelerini engellediği bildirilir. Kronik bir hastalığınız yok ise günde ortalama 2 porsiyon meyve tüketin. Kışın bağışıklığınızı destekleyecek olan portakal, mandalina, greyfurt ( ilaç kullanıyorsanız tüketmeyin), kivi, yabanmersini, kızılcık gibi meyveler limon, yeşilbiber, domates, patates, maydanoz, kapya biber gibi sebzeler kalkanınızı güçlendirir. Karalahana, karnabahar, ıspanak, şalgam gibi sebze yemeklerine sofralarınızda sık sık yer verebilirsiniz"  ifadelerini kullandı.

C VİTAMİNİ ALMAK ÖNEMLİ

Karakurt, Kış aylarında C vitamini almanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Besinlerle beraber alınan 25-50 mg C vitamini demir emiliminin sağlanması için önemlidir. Yemeklerle beraber salatanın önemi bu nedenle de artmaktadır. Salatanıza ekleyeceğiniz bir domates veya sıkacağınız 1 orta boy limon bu ihtiyacı karşılar. Bol yeşillik çeşidi olan limonlu güzel bir salatayı sofranızdan eksik etmeyin" dedi. Besinlerin C vitaminini kaybetmemesi için yapmanız gerekenleri de belirten Karakurt şu şekilde konuştu; "Ufak parçalara ayırarak kesme, doğrama, soyma işlemi yapmayın. Pişirmeden hemen önce temizleyip ayıklama işlemlerini yapın. C vitamini suda çözünür ve suya geçer bu nedenle sebzelerinizi az suda veya kendi suyunda kısık ateşte kısa sürede pişirin. Yemeğinizi alkali hale getirecek eklemeler yapmayın. Besinleri veya yemekleri bakırla temas ettirmeyin. Besinleri veya yemekleri bekletmeyin, taze tüketin."

YOĞURT VE KEFİR HASTALIKLARDAN KORUYOR

Kış hastalıklarından koruyucu tarihler hakkında da bilgiler veren Karakurt, "Yoğurt prebiyotik, kefir ise probiyotik olarak tanımlanmaktadır. Bunlar vitaminlerin emilimini artırarak hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar.” dedi.

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER