Japon Deprem Uzmanından Korkutan İstanbul Açıklaması

Japon Deprem Uzmanından Korkutan İstanbul Açıklaması

İstanbul'da konuşan japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, 1998 yılı öncesinde yapılan binalarla ilgili önemli uyarılar yaptı.

Gündem Haberleri - 2018-10-19 16:43:12

Altınbaş Üniversitesi Yapı Kulübü tarafından düzenlenen "Deprem Afetine Hazır mıyız?" Etkinliğine konuk olan Japonya yurtdışı inşaat şirketleri Derneği Genel Sekreteri yüksek Mimar ve Yüksek Mühendis Yoshinori Moriwaki, son 28 yıldır Türkiye'de Devam ettiği çalışmalar doğrultusunda deneyimlerini öğrencilere aktardı. 

'JAPONYA'DA DENETİMSİZ VE İZİNSİZ BİNA BULAMAZSINIZ'

Moriwaki, Türkiye'de bulunduğu süre boyunca Marmaray'la Osmangazi köprüsünün çalışmalarında da incelemeler yaptığını belirterek, "Yapı yönetimi konusunda Türkiye ve Japonya şu anda aynı durumda. 1998 ve 2007'de Türkiye'de deprem yönetmeliğinde değişiklikler oldu. Bu değişikliklerden sonra yapılan binalar daha güvenilir ancak daha önce yapılanlar için risk söz konusu. 2001 yılında ise yapı denetim sistemi başladı. Bu kontrollerin düzenli yapılmasının dışında belediyelerden izin alınmadan yapılan binalarda yanlışlar olabiliyor ve böyle binalarda sıkıntılar yaşanabiliyor. Japonya'da bu şekilde hiçbir bina bulamazsınız, hepsi yönetmeliğe uygun ve izinleri alınmış şekilde yapılmıştır. O nedenle Japonya'da ne kadar büyük deprem olursa olsun binalar çökmüyor. Sadece içerdeki dekorasyonla ilgili sorunlar olabiliyor. Bu durumda masanın altına saklandığınızda sıkıntı olmuyor, zarar görmüyorsunuz. Türkiye'de ise bina komple çöktüğü için masanın altına saklanırsanız hayatta kalma şansınız zor oluyor. Doğru olan yaşam üçgenini uygulamak, masanın altına değil yanına saklanmak. Böylece korunma ihtimaliniz daha fazla oluyor." ifadelerini kullandı. 

'BÜYÜK BİR DEPREM OLMA İHTİMALİ YÜZDE 60'

Yapılan son araştırmalara göre gelecek 30 yıl içerisinde Türkiye'de yüzde 60 ihtimalle 1999 yılındaki deprem gibi bir deprem olma ihtimali bulunduğuna dikkat çeken Moriwaki, Şu andaki teknoloji ile bu depremin tarihini veya tam olarak Yerini kestirmenin mümkün olmadığını fakat olası bir deprem ve mutlaka hazır olmak gerektiğini söyledi.

 

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER