NASA Uzmanından Türkiye'ye Hayati Uyarı: Çok Şiddetli Hava Olaylar Olacak

NASA'nın şiddetli hava olayları uzmanı Dr. Timothy Hall, Türkiye'de ve özellikle son yıllarda İstanbul'da meydana gelen fırtına, dolu, sel gibi olaylar hakkında açıklama yaptı. Ani ve şiddetli hava olaylarına küresel ısınmanın neden olduğunu söyleyen Dr. Hall, “Şiddetli hava olaylarını daha çok yaşayacaksınız. Isınmanın etkisi daha çok şehirlerde görülecek, nedeni betonlaşma.” ifadelerini kullandı.

NASA Uzmanından Türkiye'ye Hayati Uyarı: Çok Şiddetli Hava Olaylar Olacak
NASA Uzmanından Türkiye'ye Hayati Uyarı: Çok Şiddetli Hava Olaylar Olacak melek eren

NASA'nın şiddetli hava olayları uzmanı Dr. Timothy Hall,  Türkiye'de ve özellikle son yıllarda İstanbul'da meydana gelen fırtına, dolu, sel gibi olaylar hakkında açıklama yaptı.  Ani ve şiddetli hava olaylarına küresel ısınmanın neden olduğunu söyleyen Dr. Hall, “Şiddetli hava olaylarını daha çok yaşayacaksınız. Isınmanın etkisi daha çok şehirlerde görülecek, nedeni betonlaşma.”  ifadelerini kullandı.

Son yıllarda özellikle İstanbul'da araçları delik deşik edecek şiddetli dolu fırtınaları, sık sık yaşanan olağandışı hava olayları ile karşı karşıya kalıyoruz. Peki, bu durumun nedeni ne?  Bu hava olayları gelip geçici bir durum mu?  Bu konu hakkında Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın küresel ısınma üzerine özel çalışma yapan birçok uzmanı bulunuyor.  Uzmanlardan biri olan Dr. Timothy Hall. Hall, Türkiye'de son yıllarda yaşanan garip hava durumları hakkında bilgi verdi.

SADECE TÜRKİYE’DE DEĞİL
Konu hakkında soruları yanıtlayan Dr. Timothy Hall,  
“Sadece Türkiye değil tüm dünyada herkes “havada bir gariplik var” diyor. Pek çok ülke aşırı sıcaklarla boğuşuyor. Bazı yerlerde sel var. Havaya ne oluyor? İnsanlara küresel ısınmadan bahsettiğinizde, “gezegende ortalama sıcaklık bir iki derece arttı” dediğinizde, “aman o kadar değişimden ne olacak ki” diyebiliyorlar. Ancak küresel ısınmayı çok farklı yollardan deneyimliyoruz. Sıcaklıktaki bir derece değişim nedeniyle hava olaylarını artık daha uç noktada yaşıyoruz. Mesela İstanbul'da yaşananların bir nedeni de küresel ısınma. Küresel ısınma, yoğun yağışları daha aşırı uçlara çekiyor. Aynısı gök gürültüsü ya da dolu için de geçerli.”

Neden?

“Daha sıcak atmosfer buhar formunda daha çok su tutuyor. Yani havada yağışa dönüşebilecek daha çok su bulunuyor. Bu da şiddetli yağışlara neden oluyor. Önemli olan nokta şu: Bu, ortalama daha çok yağış demek değil. Hatta bazen daha az bile yağabiliyor. Fakat yağdığı zaman adeta bardaktan boşalıyor. ABD'deki olaylar konusunda daha çok şey biliyorum ama sadece Türkiye değil, dünyanın pek çok yerinde de bu tür hava olaylarının sıklığı artıyor.”

“ISI DALGALANMALARI YAŞANIYOR”
Sadece yağış mı aşırılaşıyor?
“Hayır. Mesela uç noktada sıcaklık dalgaları da işin bir başka boyutu. Dünyanın hiçbir yeri sürekli aynı ortalama sıcaklıkta olmuyor. Bazen daha sıcak, bazen daha soğuk. Bazı bölgelerde daha sıcak, daha da sıcağa dönüşüyor. Bu noktada da sıcak hava dalgaları yaşanıyor. Dalgalanmaların sıklığında da artış var. Mesela şu anda New York'ta, Hindistan'da, Pakistan'da ve Japonya'da sıcaklıklar çok fazla.”

“KÜRESEL ISINMA DAHA ÇOK NEM DEMEK”
Peki ya çok şiddetli şimşek ve gök gürültüsü? Geçtiğimiz günlerde gece İstanbul'da kimse uyuyamadı...
“Kısmen az evvel bahsettiğim konuyla bağlantılı. Dediğim gibi küresel ısınma sonucunda daha sıcak hava daha çok su buharı tutar. Ve nem, gök gürültülü sağanak yağışı körükler. Bir tür geribesleme döngüsü yaşanıyor. Özeti şu: Su buhar formunda yoğunlaşıyor, rüzgarlar hızla bir araya geliyor, hava hızla yükseğe çıkıyor, buhar soğuyor ve yağmur olarak düşüyor. Yağdığında da daha çok ısıya neden oluyor. Ortaya çıkan ısı havanın yükselmesine neden oluyor. Ve bu döngü devam ediyor. Döngü güçlendikçe şiddetli gök gürültülü sağanak yağışa neden oluyor. Uzun lafın kısası havada ne kadar çok buhar olursa, şiddetli hava olaylarının olasılığı artar.”
Evet, özellikle yazın şiddetli yağışlardan önce hava birden çok nemleniyor, nefes almak zorlaşıyor.

 

NASA Dr. Timothy Hall İSTANBUL hava olayları şiddetli hava olayları son dakika haberi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama