Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen uyardı! Şiddeti Giderek Artacak

İstanbul Teknik Üniversitesi meteoroloji mühendisliği bölümü öğretim üyesi profesör doktor Orhan Şen Bodrum'da yaşanan sel felaketi ve ardından Marmaris'te yaşanan hortumla ilgili uyarılarda bulundu. Orhan Şen, bu konu hakkında yaptığı açıklamada, "Hortumları sıklıkla göreceğiz ve şiddetleri de artacak" ifadelerini kullandı.

Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen uyardı! Şiddeti Giderek Artacak
Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen uyardı! Şiddeti Giderek Artacak melek eren

Bütün felaketleri yanı sıra kuraklığın da artacağını söyleyen Orhan Şen, “Bu yıl yüzde yedi Gelecek yıl ise yüzde yirmilik bir yavaş düşüşü yaşanacağını Bu da Türkiye'nin kuraklık açısından sıkıntı çekeceğine gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde Bodrum'da yaşanan sel felaketinin ise Marmaris'te görülen hortumun verdiği hasarın yaraları sarılmaya çalışılırken İTÜ uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi meteoroloji mühendisliği bölümü öğretim üyesi profesör doktor Orhan Şen’den çarpıcı açıklamalar geldi. Fırtına ve hortum Lara ekstrem hava olayı olarak değerlendiren Orhan Şen, Bodrum'da yaşanan fırtına ve Marmaris'te görülen hortum ile İç Anadolu'da yaşanan kuraklığın meteorolojik doğal afet olduğunu söyledi.

AŞIRI YAĞIŞ KURAKLIK HABERCİSİ

Bazı bölgelerde 1 ayda yanması gereken yağışın sadece bir günde yağdığını söyleyen Profesör Doktor Orhan Şen, 1 aylık yağışı bir günde bırakılması durumunda diğer aylarda yağışın daha az olduğunu ve doğal olarak kuraklığın başladığını dile getirdi. Orhan Şen açıklamasının devamında, “Aşırı yağışlar kuraklığın habercisidir. Eğer Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yağış az olursa kuraklık olur. Bu yılki tahminlerimizde 2018-2019 yağış yılında yüzde 7'lik azalma görülüyor. Yine uzun vade araştırmasında bundan bir yıl sonra yüzde 20 yağış azlığı görülüyor. Bu da Türkiye'nin kuraklık açısından sıkıntı çekeceğini gösteriyor" dedi.

İSTANBUL'DA ŞEHİR SELİ GÖRÜLÜYOR

İstanbul'da yıllık yağış ortalaması 700 kilogram olduğunu belirten Orhan Şen, Toplam yağışların değişmediğini fakat şiddetin arttığını belirterek kısa süre içerisinde çok fazla yere Yağmur düştüğünü dile getirdi. Orhan Şen açıklamasının devamında, “Atmosferdeki bulutlar çok fazla yağmur oluşturup birdenbire yağış bırakıyor. Eğer şehrin metropolitan alanı büyükse yağan yağmur yüzeysel akışlara geçiyor. Su toprağa ulaşamıyor. Mazgallar da kapanınca şehir selleri meydana geliyor. İstanbul'da şehir seli meydana geliyor" ifadelerini kullandı. 

MEVSİM GEÇİŞLERİ 1 AYA DÜŞTÜ

Eskiden mevsimlerin 3 ay olarak tam yaşandığını belirten Orhan Şen Türkiye'de mevsimlerin artık kısaldığını ve Normalde üçer aylık Bahar mevsimlerinin artık bir araya düştüğünü dile getirdi.

SICAKLIK 2 DERECE ARTTI

Dünyada küresel ısınmanın etkisiyle sıcaklıkları 2 derece arttığını belirten Orhan Şen, “ Bu nedenle Türkiye'deki doğal afetler artmaya başladı. Hortumları sıklıkla göreceğiz ve şiddetleri artacak. Eskiden bu kadar görülmüyordu. Deniz üzerinde doğup karaya doğru giderler. Marmaris'te karaya doğru devam ettiğini gördük. Dolayısıyla sahil kesimindeki bu hortumlara çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bunların tedbirini almamız gerekiyor" dedi. 

 

Meteoroloji Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Şen orhan şen uyarı doğal afet son dakika
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Bekaretini 14 Milyon Liraya Sattı
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama
Mehmet Ali Erbil’in Kardeşinden Çok Önemli Açıklama