Vücudumuzun Sağlık Ayarı: TANSİYON!

Vücudumuzun Sağlık Ayarı: TANSİYON!

Vücuttaki kanın akabilmesi için belirli bir basınca sahip olması gerekmektedir , bu basınç nam-ı diğer ‘’tansiyon’’ ya da ifade etmeye çalıştığım şekilde ‘’sağlık sayar’’ olarak ölçülür , sağlık sayar dememde ki amaç ; kişi her ne kadar sağlıklı olursa olsun herhangi bir hastalık belirtisi dahi olmadığını varsaysak bile sağlık sayar ı kişinin ne kadar sağlıklı olduğunu belirtecektir .

Sağlık Haberleri - 2018-03-20 15:06:51

Vücuttaki kanın akabilmesi için belirli bir basınca sahip olması gerekmektedir , bu basınç nam-ı diğer ‘’tansiyon’’ ya da ifade etmeye çalıştığım şekilde ‘’sağlık sayar’’ olarak ölçülür  , sağlık sayar dememde ki amaç ; kişi her ne kadar sağlıklı olursa olsun herhangi bir hastalık belirtisi dahi olmadığını varsaysak bile sağlık sayar ı  kişinin ne kadar sağlıklı olduğunu belirtecektir .

Bilindik üzere ülkemizde çok yoğun şekilde görülen bir sorundur tansiyon ; ‘’tansiyonum yüksek’’ veya ‘’tansiyonum düşük’’ gibi cümleleri sıkça duyarız pekala bu ‘’sayar’’ın yüksek veya düşük nasıl oluştuğunu ?  hangi aralık düşük hangi aralık yüksek ?  küçük tansiyon ve büyük tansiyon nedir ? bunların karşılığına değinelim Küçük tansiyon ve büyük tansiyon nedir ? Atardamar içindeki basınç maksimum değere ulaştığında buna büyük tansiyon , damar içinde kalbin gevşemesi ile pompalanan kan durur ve basınç en aza iner buna da küçük tansiyon denir.

NORMAL TANSİYON AYARI NEDİR?

Normal tansiyon değerleri hangi aralıklardır ? Tansiyon değerleri herkeste aynı şekilde belirtilen aralıkta normal olması beklenemez , herkesin bünyesi farklıdır ancak ülkemizdeki istatistiklerde büyük tansiyonun 12 ile 14 küçük tansiyonun ise 7 ile 9 aralığında olması bireylerde tansiyonuna bağlı herhangi bir sağlık açısından problem çıkarmadığı gözlenmiştir Düşük tansiyon nedir , zararları var mıdır ? Düşük tansiyon , halk arasında ‘’küçük tansiyon’’ olarak belirtilen ve normal olarak belirtilen alt sınır ‘’7’’nin aşağısında olduğu durumlardır , düşük tansiyon normalin altında bir değere sahip olduğunda şaşırtıcıdır ki bireyin kalp ve damar sağlığı açısından daha iyi olduğu saptanmıştır ancak bu normalin altında olma durumu kısa bir süre olmalı yoksa birey ‘’şok’’ geçirebilir . Düşük tansiyonlu insanların daha uzun yaşadıkları bir gerçeği ortada olsa da kişiye yaşattığı sorunlar bu ayrıcalığı soruna çevirebilir buradaki zararlarına gelirsek ; en basit örnek birden oturur veya uzanır pozisyonda iken birden ayağa kalkıldığında yaşanılan küçük göz kararması , kişide ki yoğun halsizlik yaratması , yorgunluk güçsüzlük baş dönmeleri hatta bayılma nöbetleri geçirmesi düşük tansiyonun zararları olarak değinebiliriz.

YÜKSEK TANSİYON NEDİR, ZARARI VAR MIDIR?

Şunu belirtmek isterim yüksek tansiyon ‘’18’’ e ulaşmadığı sürece herhangi bir belirti vermez bu yüzden düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir , yüksek tansiyon düşük tansiyona göre daha önem arz eder ; tansiyonunuzu düzenli olarak ölçmüyorsanız kısaca belirtileri şöyle olur ; baş dönmesi , bulanık görme , nefes darlığı , burun kanamaları , bunların eşliğinde hemen olarak tansiyonunuzu ölçüp gerekenleri yapmanızı tavsiye ederim çünkü yüksek tansiyon kontrole alınmadığında damarlarda yüksek basınçtan dolayı yırtılmalar meydana getirir ve bu yırtılmalar sonucunda oluşan kanamalar açık bir organ (burun) dan çıkmaya başlar kişide ölüm korkusu , panik ile birlikte kan kaybı bireyin tansiyonun daha da kontrolden çıkmasına sebep olabilir daha da bir önemlisi bu damar beyinde ki bir damar da oluşursa eğer kalıcı hasalara sebep olabilir ; felçlik , görme sorunları hatta körlükler meydana gelebilir bunların dışında kalp yetmezliği , böbrek yetmezliği , boyun ve bacak damarlarındaki tıkanmalar oluşur . Bu yüzden tansiyon aslında ‘’sağlık sayardır’’ ve bu sayar ı dengede tutmak gerekir Sonuç olarak tansiyon vücudumuzun bir dengesidir ve bu dengeyi ciddiye almak sağlık açısından çok önemlidir …

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER